Skugglegend

Skugglegend

Ta inte livet på för stort allvar, men slösa inte bort det

”Jag gläds, samtidigt som jag är innerligt trött på att alltid glädjas åt det lilla. Jag vet att det är en fin egenskap som jag tror att jag ärvt av min mor, men ändå.”

”Att finna och njuta ensamheten i en ensamhetslös tid och kultur är nog den största glädjen. Även om det liksom med så många andra njutningar handlar om något man inte kan avgöra när det har förvandlats till ett destruktivt mönster. Alla döljer vi svärtan i oss själva så hårt. Ljuger för oss själva. Intalar oss att det vi vill ha också är det vi behöver, intalar oss att det fega och bekväma är det rätta och sunda.”

Av Per Hagman

Jag har en bilddagbok men kände att jag saknar att skriva och därför blev det en blogg. Jag kommer att skriva om tankar, livet, funderingar, samhälls iakttagelser, åsikter, nöje, kultur och händelser.

Perspektiv

2013Posted by Sofia Sat, June 22, 2013 00:19:24
Efter min tid i London och alla resor så har jag verkligen fått perspektiv, saker man bara tar för givet. Man lever som i sin lilla glasbubbla i Sverige. Visst jag har rest innan också men jag har nog ändå inte helt förstått. Det man får höra hela tiden av folk är att Sverige är ett av världens rikaste länder. Jag har tänkt, jo vi har det väl bra i Sverige som andra länder i västvärlden. Men jämför man med övriga länder i Europa så...jo vi har det extremt bra. Jag klagar på min lön här, tycker att den är "crap" men kanske är det jag som är bortskämd. Ja ibland känner jag mig verkligen som en bortskämd svensk som klagar på boendestandard, löner osv. Visst det finns folk som har fina bostäder även i London, Italien och Frankrike. Men skillnaden är att i Sverige kan alla ha en fin bostad. Jag säger inte att det inte finns fattiga i Sverige, hemlösa osv men när man jämför hur stor andel procent som har råd med en lägenhet (som enligt London-mått är "modern") och lever gott på sin lön så är det skillnad. Vi har mycket mer medelklass i Sverige och det märks.

Idag blev jag påmind igen och usch det kändes hemskt. Jag stod i kön i mataffären för att betala. Framför mig var det en kvinna som inte hade råd med alla matvaror hon lagt på rullbandet så hon fick plocka bort en sak efter varandra till det räckte för de £5 eller vad det var hon hade. Så hon höll på och dividera, vad var viktigast, vad skulle hon plocka bort. Han i kassan sa, det fattas fortfarande pengar. Jag gav då killen i kassan £1 för att hjälpa henne. Men sen hade hon några småmynt kvar och ville se om hon möjligen hade råd med någon mer sak. Jag tänkte hur mycket behöver hon!? Jag hade ju massa mynt i väskan, skulle jag ge henne igen. Det hemska var också att hon prioritera att köpa en tårta gjord för barn med motiv. Tänkte kanske är det hennes sons födelsedag och hon försökte få ihop till att kunna fira honom något iaf. Jag gav henne inte mer pengar, jag har ingen skyldighet att ge henne mina pengar men det kändes jobbigt att se henne och tänkte det handlar om några pund som vadå...är typ ett glas på krogen för mig.


Jag inser verkligen hur lyckligt lottad jag är och nästa gång jag hör folk klaga i Sverige kommer jag att tänka för mig själv...inser ni hur bra ni har det!?